8 lutego zapraszamy wszystkich klientów INBAG Szamotuły na pysznego pączka!
Tłusty Czwartek to jedyny dzień w roku, kiedy dla tradycji możemy porzucić swoje diety i noworoczne postanowienia. Zgodnie z ludowym przekazem, kto tego dnia nie zje chociaż jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu.
Czy wiesz, że?
Tradycja smażenia pączków wywodzi się ze starożytnego Rzymu lub, jak podają inne źródła z Bliskiego Wschodu. To właśnie w krajach arabskich słodkim pączkiem świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. W Polsce smakołyk stał się popularny już w XV wieku w formie bułki faszerowane słoniną i smażonej na smalcu. Spożywano je w ostatni czwartek przed Środą Popielcową (początkiem 40-dniowego postu). Dopiero w XVIII wieku pączki otrzymały bardziej znaną nam okrągłą formę i zaczęły być przygotowywane na słodko.